Van het gas af

In de jaren 60 gingen in snel tempo alle huishoudens in Nederland over van kolen naar gas. Het comfort in de woningen werd daardoor enorm verbeterd. Nu staan we weer voor een grote uitdaging. We moeten van het gas af, terwijl we het comfort waaraan we zo gewend zijn geraakt willen behouden.

 

Om de CO2-uitstoot te verminderen wil de overheid dat we over gaan stappen op duurzame energie. Een van de doelen is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland van het gas af te krijgen.

 

Uiteindelijk zullen in 2050 alle woningen in Nederland van gas af moeten. Koken op gas en het huis verwarmen met gas zal dan niet meer mogelijk zijn.

 

Zelf de eerste stap zetten

In het regeerakkoord wordt al uitgegaan van installatie van meer dan 100.000 hybride warmtepompen per jaar. De regering ziet de hybride warmtepomp als een goede warmteoplossing voor de korte termijn. Een soort tussenstap naar een gasloos huis.

 

Inmiddels zijn er ook al experts die de hybride warmtepomp zien als een eindoplossing. De warmtepomp kan immers 70% van het gasverbruik tot resultaat hebben, en de overige 30% kan op termijn vervangen worden door waterstof.

 

Je kunt alvast de eerste stap richting gasloos wonen zetten door een gratis lidmaatschap aan te vragen. Als lid kun je vervolgens onder andere profiteren van geheel vrijblijvende maatwerkadviezen, de laagste huur- en aanschafprijzen en hulp bij de subsidieaanvraag. 

 

De subsidie voor hybride warmtepompen gaat in 2022 van 20% naar 30%

Warmtenet in combinatie met warmtepomp interessant?

Een lokaal warmtenet kan een interessante aanvulling gaan worden op de initiatieven die de woningeigenaren inmiddels zelf aan het nemen zijn.

 

Wanneer namelijk bijvoorbeeld van een bron als verwarmd oppervlakte water gebruik wordt gemaakt, kan een stabiele aanvoer van water tussen de 15°c en 30ºc worden verkregen. Hierdoor kunnen warmtepompen die aangesloten worden op een dergelijk warmtenet een hoger rendement scoren. De SCOP kan dan circa 1 punt stijgen. Wat vervolgens resulteert in 25% minder stroomverbruik.

 

Meer hierover op de pagina 'provinciale afdelingen'